Lederam

Lederam by Catellani & Smith

Ik liep rond op Interieur Kortrijk en zag heel veel verlichting. Ik toon jullie binnenkort nog wel een aantal armaturen waar ik serieus van onder de indruk was. Het moet gezegd zijn: de tijd dat verlichting alleen maar functioneel was, is voorbij. Het moet nog steeds functioneel zijn maar vooral decoratief. Dat is voor mij net zo.
En dan zag ik ze opeens, de Lederam verlichtingreeks van Catellani & Smith.
Prachtig!
Enzo Catellani, de ontwerper achter Catellani & Smith, is de man waarvan ik enkele dagen geleden een quote gepost heb. Hij gaat voor perfectie.

Voor wie het nog niet gezien heeft: de Lederam reeks.

lederam staanlamp

Lederam staanlamp

lederam muurlamp

Lederam muurlamp

Lederam muurlamp

Lederam hanglamp

Lederam hanglamp

Catellani & Smith wil met de nieuwe armaturen de Italiaanse haute couture weer tot leven wekken, gekoppeld aan de nieuwste technologieën op vlak van verlichting. En… ze zijn goed bezig.
Dat kleuren en materialen als goud, zilver en koper weer helemaal in zijn, kon ik bij verschillende fabrikanten zien op Interieur 2014. Jullie weten dat ik zot ben van die metaalkleuren. Gelukkig zijn ze dat bij Catellani & Smith ook.

Waar ik helemaal zot van ben: de muurverlichting Lederam W.
Gemaakt van
aluminium schijven met nikkel, verkrijgbaar in verschillende combinaties van kleuren: zwarte schijven intern bekleed met bladgoud of bladkoper gekleurdeschijven volledig bekleed en gekleurd met de metalen of witte schijven intern bekleed. Stuk voor stuk prachtig.

lederam_muur3 lederam_muur5 lederam_muur6 lederam_muur7 lederam_muur8De fabrikant besteedt veel aandacht aan de afwerking en materialenkeuze en dat zie je terug bij al hun lampen. Het bedrijf gebruikt voor deze reeks koperelementen en wil daarmee een zekere ‘chic’ brengen. Geslaagd! Heel het systeem van de lamp is geslaagd. De ene ‘schelp’ zit tegen de muur en het andere deel kan je draaien zoals je wil. Op die manier krijg je verschillende lichteffecten. Echt mooi.

De Lederam-armaturen komen met led-lampen en zijn dus energiezuinig. De lampen kan je dimmen, bieden een output van 1300 lumen en moeten zo’n 30.000 uur meegaan.
Ik zal er wel even voor moeten sparen. De kostprijs van één lamp is rond de 350 Euro. Ooit… (zucht).

Foto’s: Catellani & Smith

3 gedachten over “Lederam by Catellani & Smith

 1. Marianne Matthys

  Mooie vormen, die lampen. Ben momenteel erg verzot op de lampen van Tom Dixon. Eerst zien wat er overblijft na onze verhuis, ze zijn ook niet zo goedkoop. Waarom zijn al die zaken die ik mooi vindt zo prijzig? Zucht.

  Reageren
  1. mieke

   Ik weet het! Ik zal eens op zoek gaan naar goedkopere alternatieven.
   Ben ook zot op de Tom Dixons. De koperen bollen?
   Echt mooi. Als je d’er eentje hebt, laat iets weten hè.
   x

   Reageren
   1. Marianne Matthys

    Nee, niet de bollen wel de verschillende vormen die zo mooi op 1lijn hangen voor boven mijn eettafel! Zal het momenteel moeten doen met mijn metalen armaturen (ikea) die al 18 jaar in mijn winkel hingen, heb er net 3 dus dat komt goed uit, voorlopig dan toch. Een mens moet toch iets hebben om van te dromen!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>