Give away! Femkus Dioramas

Ik weet niet meer wanneer ik de eerste keer de Femkus Dioramas online zag maar ik was direct verkocht. Steeds opnieuw ga ik terug naar de site om te kijken of er al nieuwe ontwerpen zijn.
De dioramas zijn 3D broches, de grootte van een luciferdoosje. Ze stellen alledaagse en niet zo alledaagse taferelen voor. Een origineel en opvallend accessoire.
Ik was er zo gek van dat ik dan maar eens de auto ben ingestapt en 3.30 uur gereden heb om ze eens te zien en mijn eerste diorama te kopen. De keuze is gevallen op “Just like home”.
femkus dioramaHet heeft een vakantiegehalte en een rust. Het was wel moeilijk kiezen want ik vind ze allemaal zo mooi.
Je kan de diorama’s dragen als broche maar ik zal ze in mijn interieur plaatsen. Ik heb me immers voorgenomen om mezelf af en toe eentje cadeau te doen. (Al mag iemand anders dat ook altijd doen :-)) Wanneer ik er genoeg verzameld heb, pin ik ze op een canvas en krijgen ze een mooi plaatsje in mijn woonkamer. Kleine kunstwerkjes die één groter maken.
op canvas
Nadat ik mijn eerste diorama gekocht had, was ik toch benieuwd naar de persoon en het verhaal er achter. Ik kwam terecht bij de Nederlandse Femke en stelde haar enkele vragen.

Wat inspireerde je om te beginnen met de dioramas?
Een vriendin vroeg mij ooit wat accessoires te maken voor in haar winkel… na een serie kerst accessoires die ik zelf aan de tuttige kant vond, kreeg ik zin om iets voor mijzelf te maken, een soort diorama op een haarband. Toen dacht ik, ik moet geen dingen maken die ik zelf niet leuk vindt, dan heb ik er geen lol in… en toen ontstonden opeens mijn dioramas out of the blue. Ik dacht nog… dit vindt niemand leuk, of slechts een enkeling, maar ik heb plezier in het maken. Uiteindelijk blijk ik toch een schare liefhebbers te hebben bereikt :) (en die serie ‘tuttige accessoires’ heb ik nooit ingeleverd, die zitten nu in de verkleed mand van mijn dochter).

Van waar blijf je je inspiratie halen?
Het dagelijks leven blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Situaties en mensen op straat brengen mij vaak op ideeën, maar soms verzin ik zomaar de meest eigenaardige ideeën uit mijn blote hoofd en dan verbaas ik me over mijn eigen gedachten.

Ben je een gelukkige designer?
Ja ik ben zeker een gelukkige designer. Misschien mede omdat ik naast mijn dioramas ook nog andere dingen onderneem, maar de ‘verhaaltjes’ in mijn dioramas vervelen mij nooit… en er is altijd ruimte voor nieuwe verhalen, dus daar blijf ik energie uit putten.

Jouw grootste talent is?
Ik ben heel erg positief ingesteld…. dat komt op alle vlakken goed van pas, zowel professioneel als zakelijk. Daarom ‘zie ik het altijd zitten’ dat schept ruimte in mijn hoofd. Echte tegenvallers ervaar ik dus ook niet en zo kan ik met een open blik blijven kijken naar de wereld om mij heen. Sommige mensen menen cynisme in een aantal van mijn dioramas te herkennen, bijvoorbeeld in de camping diorama ‘just like home’, maar voor mij is het helemaal geen cynisme, puur een observatie… ik vind het wel knus dat mensen gezellig met de caravan een huiselijk sfeer creëren…ieder zijn lol, maar een kleine knipoog zit er wel in hoor, laten we eerlijk wezen :)

Welke diorama is jouw favoriet?
Hmmm lastig, als ik moet kiezen is het ‘The good wife’. Deze vind ik esthetisch interessant, maar ook de knipoog van de ouderwetse huisvrouw. Ik ben zelf helemaal niet zo’n poets type, dus door dat contrast vind ik hem zo leuk. Maar de grap is dat iedereen zo’n soort contrast of juist overeenkomst voelt met een andere diorama en daarom de keuze heel erg persoonlijk is… daarom bestaat de ‘beste/mooiste’ diorama niet.

Dilemma: de winkelstraten veroveren of het klein houden?
Klein houden. Ik geloof dat mijn product sowieso niet ‘voor het grote’ publiek is, meer voor liefhebbers die de vibe begrijpen. Ik heb grappig genoeg ook veel vaste klanten, die er simpelweg verliefd op zijn geworden en blijven terug komen… er over bloggen of op een andere manier mijn dioramas verspreiden, dat vind ik veel voldoening geven. Daarnaast zou ik de ‘productie’ niet uit handen willen geven eerlijk gezegd…
the making off
Hoe/waar kunnen Vlamingen jouw diorama’s aankopen?
Bij Hippo! Royale in Leuven, via www.designers-fashion.com en natuurlijk via mijn eigen website www.femkusdioramas.com

femkus dioramaHoe zou je je eigen interieur omschrijven?
Eenvoudig, natuurlijke materialen en beetje vintage.

Laatste vraag: als er één iets is dat je heel graag in je interieur zou hebben. Wat is dat dan?
Ik ben heel tevreden zo, maar als ik iets moet noemen… Ik ben een groot fotografie liefhebber, dus een mooie foto aan de wand van (onbetaalbaar, never going to happen :-) ) Guy Bourdin.

Zo, het verhaal achter Femkus Dioramas. Ik ben er gek van. Vandaar dat ik heel blij ben dat mijn eerste give away een diorama is. De winnaar mag zijn favoriete diorama thuis verwachten.  Je zou voor minder enthousiast worden. Meedoen is heel simpel.
Neem een kijkje bij Femkus Dioramas.
Laat hieronder weten welke diorama je zou willen (en waarom),
like de facebookpagina en volg deze blog op Bloglovin‘.
Je kan meespelen tot 4 januari en die avond kondig ik de winnaar aan. Succes!

Prettige kerstavond.

xx

4 gedachten over “Give away! Femkus Dioramas

 1. Verbert

  sbibuya crossing ! Ik keek ernaar en kreeg onmiddellijk het gevoel dat ik had toen ik op die plek in tokyo stond! Was onvergetelijk en het blijft in mijn geheugen gegrift. Ik vind het fantastisch dat ik dit zo op femmes dikramas site terug kan vinden!!

  Reageren
 2. Caroline

  Hopelijk ben ik niet te laat maar Femke, je maakt echt mooie dingen!
  De Full Moon, die vind ik echt romantisch.
  En Femke, het lukte me niet om je facebook pagina te liken. Heel vreemd. Ik probeer het nog wel eens.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>